Menu

plastische chirurgie

Of het nu gaat om fillers, implantaten of het verwijderen van vet, de mogelijkheden van cosmetische chirurgie lijken eindeloos. Bedenk wel dat er altijd risico’s aan deze ingrepen zijn verbonden. De mogelijkheden van A tot Z.
A
Aders
Adertjes in het gezicht kunnen met laser of ipl worden verwijderd. Het licht verwarmt door de huid heen het oxyhemoglobine in het bloed, waardoor de vaatwand samentrekt en verkleeft. Het verkleefde vat wordt door het lichaam zelf afgebroken. Ontsierende adertjes op de benen kunnen ook met een long pulsed Yag laser worden behandeld. Met deze laser worden niet alleen vaten behandeld die anders alleen door een fleboloog moeten worden ingespoten, maar ook fijne vaatjes die normaal niet in aanmerking komen voor inspuiting. De behandeling is minder belastend dan inspuiten.
Aptos-draden®
Bij een Aptos-behandeling (er zijn ook andere merk- namen) worden onder plaatselijke verdoving draadjes in de huid gebracht die het weefsel steun geven of liften. Hierdoor worden verouderingseffecren, zoals het zakken van de jukbeenderen en wangen, vertraagd. Deze behandeling kan worden gecombineerd met lipofilling (vullen met eigen vet) om meer volume aan de wangen te geven.
Autologe ceitherapie (Isolagen®)
Anti-rimpelmethode waarbij eigen huidcellen elders in het lichaam worden teruggeplaatst. Artsen halen een stukje huid (3 mm) achter het oor weg, waaruit vervolgens in een laboratorium nieuwe fibroblasten worden gekweekt. Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen en elastine. Na drie maanden worden de nieuwe cellen in de dermis gespoten om de structuur en het volume van de huid (gezicht of decolleté) te verbeteren.
B
Buikwandplastiek (Abdomenpiastiek)
Door afvallen, zwangerschap of veroudering kan de buikwand zodanig verslappen dat er een hangbuik ontstaat. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag. De chirurg trekt de huid strak en verwijdert overtollig huid en onderhuids vetweefsel. Indien nodig worden de buikspieren ingekort. Vervolgens wordt een gaatje in de huid gemaakt, waar de navel wordt ingehecht. De littekens lopen onderlangs de buik, rond de navel en vallen grotendeels binnen de bikinilijn.

Borstvergroting (Mammaplastiek)
Bij een borstvergroting wordt er onder algehele verdoving een prothese in de borst gebracht (onder her klierweefsel of onder de borstspier). De prothesen bestaan uit een zakje van siliconenrubber gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel. Littekens zijn blijvend, maar in de meeste gevallen bijna niet zichtbaar. Borstvoeding blijf na de ingreep mogelijk. De levensduur van borstprothesen kan beperkt zijn. Een van de risico’s bij deze ingreep is overmatige kapselvorming, waardoor de borst onnatuurlijk hard en rond wordt.

Borstlift
Een borstlift wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen bij wie de borsten door veroudering, zwangerschap, gewichtsafname of ziekte in sterke mate zijn gaan hangen. Bij een borstlift maakt de plastisch chirurg incisies rond de repel, en soms ook van de tepel naar dc borstplooi en in de borstplooi. Teveel aan huid wordt weggehaald en de tepel wordt naar boven verplaatst. De littekens die door de incisies ontstaan, blijven zichtbaar.
Botuline toxine (Botox®, Dysport®)
Veel rimpels ontstaan door her willekeurig of onwillekeurig aanspannen van bepaalde mimische spieren, zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels. De stof botuline toxine, dat in lichte dosis wordt geïnjecteerd, blokkeert het signaal tussen de zenuwen en de spier. Hierdoor kunnen de spieren niet meer (volledig) aanspannen waardoor de rimpel op den duur vervaagt. Het effect houdt een aantal maanden aan en de behandeling kan daarna worden herhaald
Chemische peeling
Een chemische peeling verwijdert de opperhuid zodat nieuwe huid versneld wordt aangemaakt en oneffenheden verdwijnen. In klinieken wordt vooral gebruikgemaakt van trichloorazijnzuur (TCA) en fenol. De fenolpeeling is het krachtigst. De diepte van deze peeling kan tot op zekere hoogte gereguleerd worden. Fenol kan, wanneer het in de bloedbaan wordt opgenomen, in sommige gevallen leiden tot gevaarlijke bijwerkingen zoals hartritmestoornissen en bloeddrukdaling. Bij de minder krachtige TCA peelings zijn deze bijwerkingen ongebruikelijk. Het nadeel van TCA peelings is dat de dieptewerking van de peeling niet goed te regelen is. In de handen van een ervaren arts kunnen echter goede resultaten geboekt worden. Bij beide peelings kunnen na de behandeling pigmentversehillen optreden (hypo- of hyperpigmentatie).
D
Dermabrasie
Verwijderen van de gehele opperhuid door middel van een slijptol. Medische handeling die onder verdoving plaatsvindt. Lange downtime en veel kans op complicaties. Wordt niet vaak meer toegepast vanwege bovengenoemde nadelen. Is wel de enige echt effectieve methode om tatoeages te verwijderen.
E
Eigen vet inspuiten (zie Lipofilling)
F
Fillers
Diepe rimpels, maar ook de lippen, kunnen worden opgevuld met zogenaamde fillers. Het aanbod is groot en er komen telkens nieuwe vulmaterialen op de markt. Er zijn tijdelijke fillers, zoals hyaluronzuur en polymelkzuur die langzaam uit de huid verdwijnen. Permanente fillers zoals siliconenolie, worden ingekapseld en blijven dus altijd aanwezig in de huid. Sommige permanente fillers geven complicaties, zoals allergische reacties die pas na jaren kunnen optreden.
Facelift
De traditionele facelift wordt steeds minder toegepast door de komst van minder ingrijpende alternatieven. Bij de facelift wordt vlak langs het oor een huidsnede gemaakt. Het uitgerekte onderhuidse weefsel wordt in de richting van de oren aangetrokken en vlak voor of vlak achter het oor vastgehecht. Overtollig weefsel wordt weg- gesneden. Er zijn ook kleinere varianten: de minilift voor de kaakrand, de hals-kaaklift en de ‘tweederde facelift’ voor hals, wangen en kaakrand. Verslapping aan de voorzijde van de hals kan met behulp van een platysmaplas worden verholpen. Daarbij worden de twee verticale plooien van kin tot hals weggehaald door de spier aan de
voorzijde van de hals strak te trekken. 
G
Haartransplantatie
Voor wie last heeft van kaalheid is haartransplantatie een uitkomst. Er zijn verschillende methoden, zoals het transplanteren van een reepje behaarde huid van het achterhoofd naar een kalende gedeelte, het transplanteren van afzonderlijke haarfollifels (geen littekens) of haarstamceltransplantatie. De methodes zijn zeer arbeidsintensief of erg prijzig. Mensen krijgen nooit de oorspronkelijke dichtheid van hun haargroei terug.
Hidrosuctie
Nieuwe methode om zweetkliertjes onder de oksel te verwijderen, gebaseerd op liposuctie. Zweetklieren groeien vlak onder de huid. Door een klein sneetje in de huid te maken (3 mm), kun je de zweetkliertjes onder de huid met een holle naald wegzuigen. De methode is alleen geschikt voor mensen die last hebben van overmatig zweten. Bijkomstig voordeel is dat ook een deel van de haarzakjes worden weggezogen, waardoor de haargroei minder kan worden.
J
Jukbeencorrectie
Hoge jukbeenderen vinden we over het algemeen aantrekkelijk. Een jukbeencorrectie kan worden uitgevoerd door het plaatselijk injecteren van vulmaterialen. Afhankelijk van het materiaal is het effect van de behandeling tijdelijk of blijvend. Jukbeencorrecties kunnen ook worden uitgevoerd door middel van lipofilling: injecteren van eigen vetweefsel dat op een andere plaats wordt verwijderd. De jukbeencorrectie wordt uitgevoerd als afzonderlijke ingreep, of gecombineerd met een andere cosmetisch chirurgische ingreep. Verzakkende jukbeenderen kunnen ook worden ondersteund door het plaatsen
van aptos-draden.
K
Kincorrectie (mentoplastiek! genioplastiek)
Ook een terugwijkende kin kan meer volume krijgen door lipofilling (inspuiten van eigen vet). Andere mogelijkheid is het plaatsen van een kinprothese.
L
Laserresurfacing
Bij laserresurfacing wordt de bovenste huidlaag verdampt. Onregelmatigheden zoals pigmentverschillen en fijne rimpels vervagen hierdoor. De behandeling is ingrijpend en heeft een lange downtime. Er kunnen kleurverschillen optreden tussen de behandelde en de onbehandelde huid. Complicaties zijn vooral infecties en daarmee samenhangende littekenvorming.
Liposuctie (Liposcuipture)
Liposuctie is het onderhuids wegzuigen van abnormale vetophoping. Deze vetophopingen kunnen ontstaan in de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige verdoving. Kleine contourafwijkingen, bijvoorbeeld overtollig vet in de hals, worden behandeld onder plaatselijke verdoving.
Liposculptuur is een verfijnde vorm van liposuctie. Met deze techniek worden hardnekkige, plaatselijke vetophopingen verwijderd die ook met lijnen of sporten niet weg gaan. Het te behandelen gebied wordt geïnjecteerd met een sterk verdunde verdovingsvloeistof. Nadat de verdoving is ingewerkt, wordt het vet verwijderd met behulp van kleine zuignaaldjes (canules). Liposuctie en liposculptuur zijn niet bedoeld als alternatief om af te vallen.
Lipofilling
Inspuiten met eigen vet biedt mooie resultaten, vooral bij grotere oppervlaktes. Omdat het lichaamseigen weefsel betreft, is het voor veel mensen het minst afschrikwekkende vulmiddel. Eigen vet is door de onregelmatige structuur wel lastiger te doseren en in te brengen dan synthetische materialen. Het winnen van geschikte stamvetcellen is een tijdrovend en kostbaar klusje. Om die reden wordt lipofillmg niet veel toegepast.
M
Mesotherapie
Met kleine micro-injecties wordt een cocktail van hyaluronzuur, vitamines en mineralen in de huid gebracht. Deze merhode is geschikt voor het behandelen van huidveroudering, -verslapping en cellulite. Meso- therapie verbetert de het stofwisselingsproces van de huid aanzienlijk, zodat het bindweefsel veerkrachtiger en elastischer wordt. Het resultaat is een gladdere huid.

N
Neuscorrectie (Rhinopastiek)
Een neuscorrectie kan uiteenlopen van een eenvoudige ingreep aan de neustip of neusvleugels die versmald worden, tot gecompliceerde operaties aan de neusbrug of de hele neus. Functionele klachten zoals verstopping of hoofdpijn kunnen verminderd worden. Het resultaat van de neuscorrectie heeft een blijvend karakter. De sneetjes liggen doorgaans in de inwendige neusdelen en zijn dus niet te zien.

O
Ooglidcorrectie (Blepharoplastiek)
Bovenoogleden met teveel en verslapt weefsel geven vaak een somber uiterlijk. Onderoogleden die verslapt zijn zorgen voor een vermoeid uiterlijk. Bij een ooglidcorreclie wordt een teveel aan huid-, vet en ander weefsel van het boven- en/of onderooglid weggenomen en daarbij tevens de vorm van het ooglid verfraaid.

P
Peeling (zie chemische peeling)

R
Rhinopastiek (zie neuscorrectie)
Spataderen
Een van de nieuwere behandelmethoden van spataderen is endoveneuze lasertherapie (EVLT). Hiermee hoeft de ader niet meer in zijn geheel uit het been te worden gehaald (strippen), zoals tot nu gebruikelijk was. Met behulp van een echografie wordt de ader afgetekend op het been. Via een kleine incisie wordt een dunne laserfiberdraad in het bloedvat aangebracht. Met laserenergie wordt het bloedvat vervolgens van binnenuit dichtgemaakt. Het bloed zoekt vanzelf een andere ader in het vaatstelsel. De restanten van de spatader worden door het lichaam afgebroken.

S
Stamceltherapie
Lijkt veelbelovend, maar staat nog in de kinderschoenen. Stamcellen kunnen uitgroeien tot iedere weefselsoort, dus ook tot nieuwe huid. Dat biedt perspectief hij operaties, waarbij altijd littekens achterblijven. Wellicht behoort dat straks tot het verleden. De verwachting is dat binnen vijf tot tien jaar stamceltherapie binnen de plastische chirurgie echt resultaten gaat opleveren.

Thermage
Deze methode maakt gebruik van gecontroleerde verhitting van de binnenste huidlagen door middel van radiofrequente energie. Door de verwarming trekken de collageenvezels in de huid samen. Hierdoor worden de gezichtscontouren strakker en na verloop van tijd vormt zich nieuw collageen. De huid wordt beschermd met een
koelsysteem, zodat er geen oververhitting kan ontstaan.
Thermage kan worden toegepast op het voorhoofd, rond
de ogen, de kaaklijn en hals en wangen.
Tepelcorrectie
Wie niet tevreden is over de vorm van haat tepels kan een tepelcorrectie ondergaan. Te grote, ingetrokken of ‘afgezakte’ tepels worden dan in de gewenste positie gebracht. Vaak is een tepelcorrectie onderdeel van een borstverstevigende operatie (borstlift).
Te grote tepels kunnen verkleind worden, maar dan is niet altijd borstvoeding meer mogelijk. Een groot tepel
hof kan op een vrij eenvoudige manier verkleind worden. Dit laat een klein liteken rondom het tepelhof achter. Ingetrokken tepels kunnen in de meeste gevallen worden behandeld door een ringetje onder de huid te plaatsen zodat de tepel niet meer naar binnen kan klappen.

U
Ultrasoon
Een nieuwe methode om vet te verwijderen met behulp van onhoorbare geluidsgolven (ultrasoon). De trillingen
zorgen voor de afvoer van vocht, vet- en afvalstoffen. Als gevolg van de warmteontwikkeling onder de huid, kan deze strakker trekken.
V
Vetreductie therapie (Lipofyse)
Methode om plaatselijk vet te verwijderen. Met deze
methode wordt een stof in het onderhuidse vetweefsel geïnjecteerd, die het vet vervolgens afbreekt.

W
Wangimplantaten
Wangimplantaten schijnen in de VS vooral populair te zijn bij mensen die op hun favoriete acteur of actrice willen lijken. De implantaten worden gebruikt om de vorm en het volume van de wangen te veranderen. Bij deze ingreep maakt de plastisch chirurg een incisie aan de binnenkant van de mond of onder het onderste ooglid om het implantaat in te brengen. Wie alleen meer volume in wangen wil kan lipofilling overwegen.


 
Overweegt u cosmetische chirurgie?
Dan zou u zichzelf eerst de volgende vragen moeten stellen:
• Verwacht ik als gevolg van de ingreep grote veranderingen in mijn leven?
• Denk ik dat mijn leven beter of gelukkiger wordt na de Ingreep?
• Overweeg Ik cosmetische chirurgie voor mezelf of voor iemand anders?
• Denk Ik dat de ingreep mijn relatie of mijn werksituatie zal verbeteren?
• Zijn mijn verwachtingen van de Ingreep redelijk?


Checklist
Is het besluit eenmaal genomen, dan is het zaak
een goede behandelaar te vinden. Een handige checklist:
• Wie voert de ingreep uit?
• Welke kwalificaties heeft deze persoon?
• Hoe grondig is deze persoon getraind voor de ingreep?
• Hoeveel ervaring heeft deze persoon met de ingreep?
• Is de behandelaar goed verzekerd?
• Wat zijn de kosten van de ingreep, inclusief alle materialen die nodig zijn na de ingreep?
• Hoe gaat de behandelaar om met complicaties?
• Als er complicaties optreden, moet ik dan betalen voor behandeling daarvan?
• Wat zijn de risico’s van de ingreep?
• Heb ik een goed beeld van alle behandelmogelijkheden, zodat ik de juiste keus kan maken?
• Hoe is de nazorg geregeld?
• Worden er voor en na foto’s gemaakt?
• Kan ik iemand spreken die dezelfde ingreep heeft ondergaan?
• Hoe lang zal het resultaat aanhouden?
• Wat gebeurt er als ik niet tevreden ben met de ingreep?
-----------------------Uit De schoonheidsspecilaist september 2008----------------