Menu

Contact

06-30273012
info@schoonheidssalonastria.nl

2923GK Krimpen aan den IJssel
Weegbree 73a

BTW nr: 1792.304.02.B01
Kamer van Koophandel: 29041290

Zwangerschap en de huid

Zwangerschap en de huid:  Met toestemming van Drs A.C. van Gaalen, overgenomen uit Paradermica, tijdschrift voor paramedische dermatologie.
-Pigmentatie: het donkerder kleuren van bepaalde delen van de huid is een vroeg teken van de zwangerschap. komt voor bij 90 % van de zwangeren. Komt door verhoogde hormoonspiegels en treed op op plekken die van tevoren ook bruiner waren dan de rest van de huid, zoals, tepels, oksels en de lengtestreep op de buik van schaambeen tot navel.  Sproeten, moedervlekken en recente littekens kunnen ook donkerder worden. Zwangerschapsmasker treedt bij 45-75% van de zwangeren op. Na de bevalling kunnen de donkere plekken spontaan lichter worden, maar krijgen bijna nooit hun oorspronkelijke kleur terug.
Goede zonbescherming is dan ook heel belangrijk.
-Haren: overmatige haargroei in het gelaat en in mindere mate op de ledematen komt bij zwangere vrouwen veel voor. dit komt ook door hormonale veranderingen. binnen 6 maanden na bevalling verwijnen deze haren spontaan.
-Nagels: tijdens de zwangerschap groeien de nageld  over het algemeen sneller. ze worden wel vaak dunner. goede nagelverzorging is dus ook belangrijk tijdens de zwangerschap.
-Bindweefsel: striae ontstaan op plaatsen waar de huid beschadigd wordt door oprekking. Vaak op buik, heupen en billen. Ongeveer 90 % van de zwangeren krijgt hier in meer of mindere mate mee te maken. In de loop van de tijd worden ze wel lichter van kleur, maar helemaal verdwijnen doen ze vrijwel nooit.
-Zweet en talgklieren: tijdens zwangerschap worden de zweetkliertjes actiever: dit leidt tot overmatig zweten. Ook de activiteit van de talgkliertjes neemt toe.
-Bloedvaten: door verhoogd bloedvolume en hormoonveranderingen komen Spider naevi (spinnekopjes) vaker voor. Het zijn verwijde bloedvaatjes in de vorm van een spinnetje, vaak voorkomend in het gelaat of op decolleté.
Ook oedeem, vocht vasthouden, komt voor bij 50 % van de zwangeren. Het vocht vasthouden in de laatste 3 maanden kan wijzen op zwangerschapstoxicose (hoge bloeddruk)
Spataderen komen voor bij 40 % van de zwangeren als gevolg van hoge druk in  de vaten in lies en bekken.
-Jeuk: komt vaak voor bij zwangeren op de buik en op de behaarde hoofdhuid. De jeuk verdwijnt na de bevalling.